H A R R Y   P O T T E R   O G   S K A K


  

I Harry Potter filmen "De vises sten" foregår en del af historien omkring at gigantisk skakspil.

Man bad IM Jeremy Silman om hjælp til at sørge for at filmscenen blev så "skaklig korrekte" som mulig, hvilket den ikke er i bogudgaven. I mange tidligere film med skakspil  har man begået skaklige bommerter. Ofte er brættet vendt forkert i forhold til brikkerne og ofte er brikkerne flyttet forkert af skuespillerne. Her i filmen agerede skuespillerne/statisterne selv brikker og Jeremy var på baggrund af krav fra manuskriptforfatter og producer kommet frem til viste stilling:

Harry Potter er løberen på b3, Ron er springeren på h4 og Hermione er tårnet på f8. Sorts umiddelbare trussel er Sh3 mat. Så hvid spiller:
1 Dxd3
Det var et krav fra produceren at der skulle slås en brik i første træk!
1     -    Tc3!
En lille kombination hvor tårnet ofres skal få publikum til at blive arrig på dronningen!
2 Dxc3
Sort kan nu sætte mat i to træk men det ville IKKE være den rigtige løsning. Hvorfor? Fordi 2 .. Lc5+ 3. Dxc5 Sh3 mat vil koste Harry Potter livet! Derfor må Ron lade livet med:
2    -     Sh3!
3 Dxh3 Lc5+

Nu må dronningen til publikums store fornøjelse lade livet for at beskytte kongen.
4 De3 Lxe3 mat

Men som det så ofte går med større filmproduktioner bliver mange lækkerier barberet bort under klipningen. Hele skakscenen blev herefter reduceret ned til Sh3+ (Rons offer) og Le3 mat. (Bemærk at trækket Le3 i filmen ikke slår dronningen) Meget sørgeligt.

For at føje spot til skade blev Jermys navn ikke engang nævnt i filmens takkeliste. Senere kunne man læse i et skaktidsskrift at filmens skakscene var inspireret af et skakparti mellem Jovanovic-Manzardo, Imperia 1967.  Spiller man partiet igennem ser man ingen nævneværdig lighed med Potter scenen!